Uit je hoofd, in de actiemodus: 4 krachtige tools

Je wilt iets groots neerzetten. Groeien. Impact maken. Daarvoor heb je een grandioos idee; je voelt passie als je eraan denkt. Of misschien is het puur de gedachte aan jouw missie die een vuur ontsteekt. Hoe dan ook, je ziet het liever vandaag dan morgen werkelijkheid worden. Maar het idee is in jouw hoofd zo groots geworden, dat je niet meer weet waar je moet beginnen. En daarom begin je maar gewoon niet. Je staat stil. Herkenbaar? Dan is dit jouw signaal om in de actiemodus te komen!

Als je je herkent in wat ik hierboven beschrijf, herken je ook de frustratie die hierbij komt kijken. Je hebt het gevoel dat je vastzit, terwijl je dolgraag vooruit wilt. Je wilt in beweging komen, maar bent bevroren door alle mogelijkheden. Het idee geeft fire, de angst blust het. Je bent high door jouw idee, maar verdoofd door de uitvoering. Je voelt het: contrast in zijn puurste vorm.

I know the feeling.

Ik ervaarde dit de laatste maanden. En ik was er klaar mee. Ik had er genoeg van dat mijn hoofd steeds weer hetzelfde riedeltje ophaalde als het om de eerste acties ging. Om die – zoals Inger Vierhout het mooi verwoordt – ‘inner aansteller’ steeds weer aan te horen. Daarom deel ik vandaag een quote, video, opdracht en vraag om uit je hoofd en in de ‘doe’ modus te komen. Hier komen de 4 tools. Ready? Action!

1. mindset: Ready is a lie

Weet jij hoe het voelt om ergens ‘klaar’ voor te zijn? Juist, ik ook niet. Het besef dat je nooit ergens écht klaar voor bent is de motor die je in beweging brengt. Je kan nog zo haastig op zoek gaan naar antwoorden, je zult ze nooit allemaal vinden totdat je die eerste stap (Surprise: dat geldt ook voor je volgende stap en die daarna. Het houdt nooit op, ghehe). En als je bang bent om fouten te maken, onthoud dan: dat gebeurt sowieso. Of je nou een stap zet of niet. Dus je kunt ‘m maar beter zetten.

2. Video: Beweeg om je missie te leven 

In deze video vertel ik over hoe ik maandenlang in mijn hoofd zat, hoe dat me vooral niet hielp en hoe ik in de actiemodus kwam. De oefening die ik bespreek vind je bij puntje nummer 3.

3. Oefening om in de go-getter modus te komen

Angst en twijfels schreeuwen, de ‘zekere’ kant van jou fluistert. Niet gek dus, dat het let’s go stemmetje moeilijker te horen is. Maar juist dát stemmetje moet je horen en voelen om in de actiemodus te komen. 

De volgende tool komt uit The Purpose Project en heeft mij enorm geholpen om die GO, GO, GO vibe te krijgen.

 1. Leg een groen en een rood vel papier klaar. Een rode en groene stift/pen + 2 witte vellen papier mag ook.
 2. Leg het rode vel voor je.
 3. Denk aan je missie of idee: welke blokkades voel je, welke belemmerende overtuigingen heb je, welke angsten hoor je schreeuwen? Wat zorgt ervoor dat je niet in beweging komt? 
 4. Schrijf dit op het rode papier. Blijf schrijven totdat alle blokkades eruit zijn.
 5. Lees het rode papier na. 
 6. Wat voel je hierbij? Voel je je boos, verdrietig, opgelucht? 
 7. Schrijf, stamp, adem, schud, dans. Gooi het eruit.
 8. Leg nu het rode papier uit het zicht.
 9. Pak nu het groene papier.
 10. Denk weer aan je missie: wat zegt die andere kant, de energie kant? Wat kun jij, waarmee zeg jij: ‘fuck it’, welke versie gelooft in jouw purpose?
 11. Schrijf, schrijf, schrijf! Schrijf alles op wat je kunt bedenken.

Voel je de energie?

Door visueel te maken welke gedachten jou ‘normaal’ stoppen (het rode vel) en wat jou die lekkere energie kan geven (het groene vel), weet je in het vervolg als je voor een keuze staat: ik héb een keuze. Eigenlijk zeg je: ik hoor je (rood vel), maar nu even niet want ik ga stappen nemen (groen vel). LEKKER toch?

4. Kom in actie met een antwoord op deze vraag

Jij kunt nú in actie komen door antwoord te geven op één vraag: wat is jouw eerste kleine stap om jouw idee/missie tot werkelijkheid te brengen? 

Ik zal je een voorbeeld geven. Toen ik mijn missie op papier zette, had ik nog geen idee hoe ik hier invulling aan moest geven. Dat moment is nu een week geleden. En hoewel het iets meer vorm krijgt, weet ik het nog steeds niet. Betekent dit dan dat ik nu stil moet zitten? Nee, natuurlijk niet! Ik kan de warmte van mijn ‘vuurtje’ nu al delen. Deze blog is onderdeel van mijn eerste zakelijke stap: blogs en social posts over mijn missie delen. Lekker boeiend dat ik er nog geen aanbod of verdienmodel aan heb gekoppeld. Delen is vermenigvuldigen, de rest komt vanzelf wel.

Je kunt die eerste kleine stap as we speak maken: je kunt je idee of missie iedere dag hardop uitspreken. Je kunt het uitdragen door je eigen gedrag te veranderen. Of door er (subtiel) over te delen in je eerstvolgende social bericht. Jij moet die eerste stap zetten. En erop vertrouwen dat het zich daarna verder ontvouwt. Dat kun jij! Dus, wat is jouw eerste stap?

Plaats een reactie