Laat frustratie vóór je werken in 3 stappen

Gefrustreerd zijn. We kunnen het allemaal. Ons opvreten over dingen die niet zijn zoals we zouden willen. De werkelijkheid die anders gaat dan onze verwachtingen. Onrecht. Specifiek gedrag. Noem maar op. Je kent vast zelf iets waar jij gefrustreerd over kan raken.

Frustratie = emotie: hoe ga je ermee om?

Met frustratie komt emotie. Dat is onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Boosheid staat centraal. Want frustratie hoopt zich op. Frustratie is dan ook niets anders dan een bal opgekropte woede die groter en groter wordt. Vroeg of laat barst de bal en uit het zich in fysieke of verbale agressie, zelfdestructief gedrag of woedeaanvallen. En als je jezelf er tegen verzet, kom je er alleen maar dieper in.

Maar feit is dat het leven ons altijd dergelijke situaties zal blijven geven. Situaties waardoor je gefrustreerd raakt, waardoor die bal gevoed wordt. Dat wordt vaak gezien als iets negatiefs. En dat is jammer. Want frustratie kan juist vóór je werken. Hoe jij ermee omgaat, daar gaat het om.

De eerste optie is om de situatie te accepteren zoals ‘ie is. Je legt je er bij neer. Verwacht niet dat dat van de één op andere dag gaat; vaak is dit een heel (lastig) proces.

De tweede optie is dat je de voeding van frustratie wegneemt. Je laat ‘m als het ware uithongeren. Dat doe je door je terug te trekken uit de situatie.

En de derde optie, daar wil ik het vandaag over hebben: iets met de situatie doen.

Wat ik zo mooi vind aan die laatste optie, is dat het de mogelijkheid biedt om frustratie te gebruiken als prikkel. Het kan werken als motivator. Want je kunt frustratie gebruiken om impact te maken. Om iets te veranderen.

Frustratie inzetten als kracht in 3 stappen

Iets met de situatie doen, dat proberen we. We gaan de strijd aan met de frustratie. Maar waarom werkt dat niet? Het gevaar zit ‘m in een verkeerde intentie. Het gaat erom dat je geen keuzes maakt vanuit gejaagdheid, vanuit strijd tegen de frustratie. Het gaat erom dat je iets met je frustratie doet vanuit kalmte; keuzes maakt vanuit rust en de frustratie vóór je laat werken.

Dat kan in drie stappen:

  1. Rust. Mediteer, wandel, ontspan. Doe iets waar jij rustig van wordt. Sta stil om verder te komen.
  2. Reflectie. Vanuit rust kun je reflecteren. Op hoe je je voelt. Op hoe je je écht voelt. Wat je op dit moment doet en wat je zou willen doen. Welke dingen je het belangrijkst vindt in jouw leven; waar je voor leeft. Wat brengt je in vervoering; wat maakt je enthousiast. Als je daar volmondig ‘ja’ op zegt, om zelf wat te doen aan de situatie, kan er iets moois ontstaan. Je focust je op wat je wél wilt. Je gedachten vormen zich daarin mee. Ze gaan op zoek naar iets creatiefs.
  3. Reactie. Is het helder wat je wilt? Ben je weer klaar om ervoor te gaan? Dan kun je nu de verandering in door op de situatie te reageren. Zo’n verandering kan iets nieuws zijn, omdat je erachter bent gekomen dat het huidige niet meer bij je past. Het kan ook een aanpassing aan het huidige zijn.

Door deze drie stappen regelmatig bewust uit te voeren zodra je frustratie voelt, creëer je een gewoonte. Een gewoonte om te reageren vanuit rust in plaats van gejaagdheid. Want vanuit die rust maak je veel betere keuzes.

Plaats een reactie