Zo bepaal je financiële doelen als je business verandert (+ gratis template)

Je gaat het jaar in terwijl er op zakelijk gebied van alles aan het veranderen is. Je gaat grootser denken of wilt vanuit je passie ondernemen. Of misschien ben je niet blij met je huidige werk en weet je het gewoon even niet. Hoe stel je financiële doelen in zo’n situatie? Hoe bedenk je waar je heen wilt als je de invulling niet kent? Precies daarover gaat deze blog.

Natuurlijk kun je op ieder moment doelen opstellen of aanpassen. Maar het begin van het jaar is toch wel een erg lekker moment om na te denken over je omzet en winst. Er ligt een schone lei voor je. En juist dat kan beangstigend zijn. Zeker als je voelt dat er dit jaar veel voor jouw onderneming gaat veranderen, maar je nog niet weet wát. Wat doe je dan? Dan denk je vanuit jouw persoonlijke situatie en laat je de invulling voor wat het is. Want hoe groot de verandering ook is, financiële doelen kun je altijd stellen.

Benieuwd naar mijn doelen voor 2022? Ik deel ze in deze video.

Je omzetdoel en winstdoel bepalen

Zoals er meerdere wegen zijn die leiden naar Rome, zijn er verschillende manieren om je doelen te bepalen. Door terug te kijken naar het voorgaande jaar, bijvoorbeeld. Of door doelen te stellen vanuit events. Mijn voorkeur gaat uit naar een andere manier. Een manier die jouw intrinsiek motiveert, die zorgt voor een doel dat helemaal bij jou past. In een stabiele onderneming, maar ook zeker wanneer de invulling van jouw bedrijf wijzigt. Je wilt jouw doelen bepalen van bovenaf: jouw wensen en dromen. Niet vanaf onderen, of achteren: de actie of historie.

Dus, laten we beginnen bij jou. Hoeveel wil jij verdienen dit jaar: je salaris en vakantiegeld? Om dat te bepalen heb je inzicht nodig in je persoonlijke financiële plaatje. Wat ben je maandelijks kwijt aan vaste lasten en welke variabele kosten schat je in; wat wil je sparen, beleggen, aflossen? Misschien staan er dit jaar wel grote uitgaven op de planning of wil je jezelf iets groots cadeau doen. Tel dat erbij op. Dat totaal is een deel van je winst. Ik zeg heel bewust een deel, want een ‘post’ die je hierin niet mag vergeten, is de inkomstenbelasting. Hoeveel inkomstenbelasting betaal je hierover, rekening houdende met eventuele aftrekposten? Alles bij elkaar opgeteld is dit je winstdoel.

Maar je wilt natuurlijk ook weten hoeveel omzet je nodig hebt. Vanuit jouw aanbod, wat jij dit jaar mag ontdekken en creëren. Daarvoor ontkom je niet aan een inschatting van bedrijfskosten. Hoeveel heb je nodig om je pensioen te bekostigen, welke verzekeringen heb je en welke inkoop- en bedrijfskosten schat jij dit jaar te hebben? Schat het ruim in; plus 10-20%. Tel die kosten op bij je winst en hup: daar is je omzetdoel.

Maak het jezelf makkelijk met dit Template

Ik weet dat dit heel makkelijk klinkt. Maar in de praktijk kun je hier echt wel even zoet mee zijn. Zeker om al die getallen overzichtelijk neer te zetten. Daarom gebruik ik een template. Dit Google Spreadsheet bestand kan ik ieder jaar weer kopiëren. Ik hoef alleen mijn verwachtte kosten en gewenste inkomsten in te voeren. De totalen worden voor mij berekend. Daardoor weet ik welk omzetdoel ik nastreef, welke netto winst ik kan verwachten en hoeveel inkomstenbelasting ik moet betalen.

Wil jij jouw jaar ook financieel inzichtelijk maken?
Kopieer mijn template

Plaats een reactie