Doorrennen of rusten? Een nieuwe kijk op rust.

Je bent ondernemer en hebt het gevoel dat je te weinig ontspant. Doordat je werk zó leuk is, werk je urenlang achter elkaar door. Of je voelt financiële druk en neemt een extra opdracht aan terwijl je diep van binnen snakt naar een minder volle periode. Herkenbaar? Dan is deze blog voor jou.

Eerst werken, dan rusten. Misschien ben je je er niet zo bewust van, maar dat is de realiteit voor velen. Het zijn maar vier woorden; het is maar één zin. En toch zegt het zoveel over hoe wij omgaan met rust. Het zegt dat rust iets is wat je moet verdienen. Dat rusten pas mag als je ‘genoeg’ hebt gewerkt.

Laten we het eens anders bekijken. 

Rust is niet iets wat je moet verdienen. Het is een vereiste om je werk goed te kunnen doen. Rust is noodzakelijk om de beste versie van jezelf te kunnen zijn.

Een shift in die denkwijze kan ons leven al zó anders maken. Het kan ervoor zorgen dat we nóg beter presteren.

De boog kan niet altijd gespannen staan

De grote vraag is: waardoor wordt die balans tussen rust en werk bij jou verstoord?

  • Is het die volle agenda, door die extra opdracht die je uit financiële druk nodig hebt?
  • Is het die klant die vast met de samenwerking stopt als jij aangeeft minder te willen werken?
  • Is het die opdrachtgever die jou steeds op je vrije dag belt, “want het is zo urgent”?

Ik ga iets zeggen wat je misschien niet wilt horen. Het zijn namelijk niet de financiële omstandigheden die de balans in de war schoppen. En je kunt dit ook niet aan opdrachtgevers toeschrijven. Jij bent het zelf. Jij bent er zelf verantwoordelijk voor. Kijk maar:

  • Jij neemt door financiële druk die extra opdracht aan terwijl je ramvol zit. -> Is die opdracht een duurzame oplossing voor je financiële uitdaging? Is je uurtarief te laag of is het tijd voor een ander verdienmodel?
  • Jij hebt de overtuiging dat de klant de samenwerking beëindigd -> Heb je het al besproken? En als het wel zo is, past deze klant dan wel bij jou?
  • Jij snakt naar een dagje zonder werk, maar bekijkt toch je mail. -> Is het voor de opdrachtgever wel duidelijk dat dit jouw vrije dag is? Waarom open je je mail?

Je ziet het: zolang jij rust geen prioriteit geeft, sluiten je acties daarop aan.

Dus jij mag hiermee aan de slag. 

Door jouw kijk op rust te veranderen. Want zo’n verandering begint bij mindset. Het zit misschien wel in de manier waarop je naar rust en vrij nemen kijkt. Als je niet voldoende kunt ontspannen, ben je niet je beste zelf. Je wordt moe en opgefokt omdat je te weinig slaapt. Omdat je hoofd continu ‘aan’ staat. Taken duren langer. Je creativiteit gaat achteruit, je vernieuwende kracht staat stil. Daar heb je niks aan: je zit jezelf in de weg. Voldoende rust en ontspanning zijn geen luxe. Het is essentieel om het beste werk te leveren. 

En hoe je die rust vormgeeft, dat vloeit eruit voort. Het is voor iedereen anders.

Voor de één is de vrije woensdag heilig (🙋‍♀️), voor de ander mag een maand vakantie niet ontbreken. En weer een andere ondernemer werkt het liefst iedere dag, maar dan halve dagen. Of twee dagen per week. En wat doe je om te ontladen: wandelen, sporten, mediteren, iets artistieks, spelen met je kinderen, Netflixen. Het maakt niet uit. Het is maar net waar je zelf behoefte aan hebt.

In oktober 2021 was ik te gast in de podcast van Rosanne Boxum. In deze podcast deel ik meer over hoe ik vrij nemen aanpak:

Plaats een reactie