Selecteer een pagina

In mijn vorige blog gaf ik 5 tips voor ondernemers om goed om te gaan met stress. Een van deze tips was ‘ontspan!’. In deze blog deel ik hoe ik mezelf tot rust breng en wat het mij oplevert.

 

Ontspannen kan een uitdaging zijn

Ons leven als ondernemer is allesbehalve eentonig. We houden onszelf bezig met verschillende facetten binnen de onderneming, richten ons daarnaast op ontwikkelingen buiten het bedrijf en hebben vaak een rijk gevuld privéleven. We houden ervan om bezig te zijn. We vinden het leuk om onszelf verder te ontplooien in activiteiten en zien constant kansen en verbeteringen voor het bedrijf. Daar is niks mis mee; het verrijkt ons leven en laat bedrijven groeien. Maar je weet het: als er te lang spanning op de boog zit, knapt hij. Dát is waarom ontspanning belangrijk is.

 

Dit is ontspanning (niet)

In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, zijn activiteiten zoals wandelen of lezen geen garantie voor ontspanning. Ontspanning is een fysieke en mentale staat van rust. Zolang jij niet in staat bent om te relativeren, los te laten en in het moment te zijn, kun je wandelen of lezen totdat je een ons weegt. Echte ontspanning zul je zonder die elementen niet ervaren. Het is wel zo dat een boswandeling of het lezen van een boek ontspanning kan bevorderen. De stilte die je ervaart tijdens een dergelijke activiteit kan eraan bijdragen dat je jouw zorgen even laat varen en in het moment leeft. Dat is waar ontspanning grofweg om draait.

Dit klinkt allemaal heerlijk kalm, maar het is niet voor iedereen even makkelijk. Sommigen lopen al zolang met een veel te hoog stressniveau rond, dat ze nauwelijks nog weten hoe ontspanning voelt. Mocht je dit herkennen, dan zou ik heel snel prioriteit maken van ontspanning. Ontspannen kun je gelukkig leren door jezelf te trainen. Probeer het steeds vaker, langer en beter. Oefen ermee en je zult zien dat het werkt.

 

Hoe zit dat bij mij?

Nu ben je wellicht benieuwd hoe ik omga met stress en ontspanning. Ver voordat ik als ondernemer startte, heb een periode gehad waarin ik nauwelijks ontspande. Op elk moment verlangde ik van mezelf dat ik piekte en presteerde. Dat breekt op, kan ik je vertellen. Het maakte niets meer dan een tikkende tijdbom van me. Ik ben me sindsdien steeds meer gaan concentreren op het hier en nu. Het is een zoektocht, maar als het lukt is het fantastisch. Er zijn honderden voordelen te noemen. Voor mij gelden onder andere de volgende:

  • Ontspanning helpt mij om de juiste keuzes te maken in momenten van spanning of angst;
  • Wanneer ik ontspannen ben, neig ik minder naar junkfood;
  • Ik kan mijn emoties beter reguleren;
  • Het is voor mij de basis om écht te kunnen genieten;
  • Het stimuleert mijn creativiteit;
  • Ik ervaar een heerlijk sereen, kalm gevoel en maak me niet druk;
  • Het zorgt voor een minder krampachtige houding en losse spieren.

Dan rest de vraag wat ontspanning voor mij stimuleert. Zoals eerder gezegd, zijn activiteiten die bekend staan als rustgevend geen garantie voor ontspanning. Zolang ik mijn ‘mind’ niet op de ontspanmodus zet, is zelfs het meest stille wellness-oord niet goed genoeg. Het helpt mij echter wel om een stille, natuurlijke omgeving op te zoeken. Een voorbeeld van zo’n omgeving is het bos. Ik vind het heerlijk om me te focussen op het geluid van kwetterende vogels, ritselende bladeren en de geur van de natuur. Een andere plek waar ik graag kom, is Floatcenter in Zwolle. Wanneer ik hierheen ga, laat ik mezelf een uur dragen door zout water in een donkere, geluidsarme ruimte. En last but not least zijn dieren een bron van ontspanning voor mij. Ik kan mijn gedachten even uitzetten en volledig opgaan in het knuffelen van een kat of zelfs al het kijken naar een springende geit. Heerlijk!

Tot slot: Ontspanning is veelal een ondergeschoven kindje. Dat is raar omdat het een behoefte is. Je eet en drinkt toch ook op tijd? Wees je wat meer bewust van het moment en ga aan de slag met jezelf. Wanneer je de kracht van ontspanning eenmaal ontdekt, snap je niet dat je het al die jaren zo liet liggen.