Selecteer een pagina
Dingen ontdekken die ik nog niet ken: heerlijk vind ik dat! Het nieuwe, onontdekte randje dat daaraan zit kan me frisse energie geven. Zo ontdekte ik niet zolang geleden het fenomeen ‘floaten’. Een uur lang gedragen worden door zout water in een volledig donkere én stille ruimte, dat leek me heerlijk. Inmiddels heb ik meerdere bezoeken gebracht aan het Floatcenter in Zwolle en wil ik mijn ervaring met jullie delen.

Mijn ervaring met floaten

De inhoud van mijn tas had veel weg van wat een recreatief zwemster mee zou nemen: handdoek, slippers, shampoo, douchegel, make-up en wat te eten. Met deze gevulde tas in mijn hand liep ik Floatcenter Zwolle binnen. Een interieur met relaxte look kwam me tegemoet, net als de medewerkster. Na een vriendelijke verwelkoming kreeg ik uitleg over wat mij het komende uur te wachten stond. Ze nam met me door hoe het floaten werkt en liet me vervolgens zien waar het floaten plaatsvindt. We stapten een badkamerruimte binnen. Ze trok in die ruimte een deur open en liet de cabine zien. “Dit is het bad waar je straks in gaat liggen”, zei ze. “Je kunt zelf bepalen of je muziek wilt horen, het licht aan of uit, deur open of dicht: daarin ben je vrij”. Helder! Ik had verder geen vragen, dus liet ze mij alleen.

 

Ik bereidde me voor op een uur totale ontspanning. Je kunt ervoor kiezen om een bikini/zwembroek aan te doen, maar de meeste mensen kiezen ervoor om butt naked te floaten. Ik ook. Het bad was inmiddels vol, dus ik kon er direct in duik.. ehh stappen. De cabinedeur liet ik voor nu even open; eerst maar eens wennen. Ik ging liggen en probeerde het mezelf comfortabel te maken. Drijven is nou niet bepaald een alledaagse bezigheid. Terwijl ik probeerde te wennen aan het drijven, klonk een vriendelijke stem uit de audio-installatie. Een korte introductie volgde. Na de introductie doofden de lichten.

Inmiddels voelde ik me comfortabel genoeg en sloot de cabinedeur. Ik bleef achter in een lege ruimte. Geen licht. Geen geluid. Geen gewicht. Geen prikkels. Wat een heerlijke ervaring. Hoewel het even duurde voordat mijn lichaam zich helemaal durfde te ontspannen – het gevoel dat je in het water zakt, is er in het begin zeker – vond ik elke minuut fijn. Na een minuut of 30 begon ook mijn hoofd kalmer te worden en kwam ik langzaam maar zeker in een ontspanningsmodus. Voordat ik het wist, was het voorbij.

Toen ik uit de floatcabine stapte, was ik redelijk relaxed. Het is een heerlijk gevoel dat je de tijd hebt om ook nog even een warme douche te nemen. Om shampoo, conditioner en douchegel hoef je overigens niet te denken, dit kun je gewoon gebruiken. En zelfs na het douchen hoef je niet gelijk terug de drukke wereld in: je krijgt na afloop een glas water of kop thee en mag ter plekke nog even genieten van je relaxte gevoel. Hoewel floaten 80% onder de categorie medisch valt, vind ik floaten ook echt wel iets van wellness weg hebben: even een moment helemaal voor jezelf, waarin je je nergens druk over hoeft te maken en alle stress kunt laten gaan.

Of het altijd zo relaxed is? Nee, in mijn ervaring niet. De laatste keer dat ik het Floatcenter bezocht, werd ik na zo’n 20 minuten floaten misselijk. Dit kan meerdere redenen hebben:

  • In mijn geval zou het puur een lage bloedsuikerspiegel kunnen zijn. Ik had van tevoren niet zoveel gegeten.
  • In de meeste gevallen ontstaat misselijkheid doordat er in een korte tijd veel stress wordt afgebouwd door je lichaam. Eén van de eigenaressen vertelde dat een enkeling zelfs overgeeft.

Is floaten ook wat voor jou?

Je vraagt jezelf misschien af: is floaten ook wat voor mij? Ik geloof dat het absoluut ontspannend kan werken. Ontspannen heeft een enorm goede uitwerking op je lichaam en geest, dus het medische zie ik er absoluut in. Maar zoals ik al in mijn vorige blog benoemde: een relaxte omgeving zorgt niet per definitie voor ontspanning. Ontspanning moet je zelf in je hoofd kunnen creëren. Ik denk wel dat het floaten je kan helpen om rust te vinden. Voor mijzelf is deze prikkelarme omgeving daar perfect voor. Naast een rustige omgeving, biedt floaten ook uitkomst voor mensen met aandoeningen zoals reuma of een spierziekte. Zelfs voor vrouwen die in verwachting zijn, kan de gewichtloosheid veel betekenen.

Kortom: floaten kan veel brengen. Zowel op lichamelijk als mentaal gebied is het een aanrader om het eens te proberen. Ben je niet persé gestresst of ga je er niet met medische redenen heen, dan is het toch een heerlijk rustmoment!